Pečené kačacie prsia s pomarančovou omáčkou
Ingrediencie:
kačacie prsia
2 veľké pomaranče/ pomarančový džús
čili paprička
kardamon
mletý zázvor
soľ
kukuričný škrob
balsamico
šafrán (nemusí byť)
Postup:
Kačacie prsia poumývajte a osušte. Do kože urobte zárezy v tvare mriežky. Nebojte sa zarezať až po mäsitú časť. Z oboch strán ju poriadne nasoľte a chvíľku nechajte odpočinúť – asi 5 minút pri izbovej teplote.
Zatiaľ si pripravte omáčku. Vyžmýkajte dva pomaranče, ak sa vám zdá, že je málo šťavy, prilejejte pomarančový džús. Pridajte pomarančovú kôru, trošku balsamica, mletého zázvoru, kardamonu a čili. Keďže má každý inak orientované chuťové poháriky, pomer nechám na vás. Môžete si urobiť aj čisto pomarančovú omáčku s čili alebo so zázvorom.
Na rozpálenú panvicu položte prsia najprv kožou dole. Restujte asi 3-4 minúty a potom otočte a znovu par minút nechajte na panvici. Rúru si predhrejte na 200 stupňov Celzia.
Opečené prsia statočne potrite pomarančovou zmesou, položte kožou dole na pekáč a polejte výpekom z panvice. Dajte piecť do rúry na 15 minút. Potom prsia vyberte, otočte kožou hore a dajte znovu na cca 15 minút do rúry. Koža bude krásne chrumkavá.
Pomarančovú zmes dajte variť, až kým jemne nezhustne. Ak sa vám nechce toľko čakať, alebo sa vám zdá omáčka málo hustá, prilejte trochu kukuričného škrobu zmiešaného s vodou. Ja pridávam pre lepšiu farbu aj trochu šafránu.
Keď už je mäso upečené, nakrájajte ho na tenké plátky a polejte pomarančovou omáčkou. Ako príloha môže byť čerstvá chrumkavá bageta.